Απέρι (χωριό, κοινότητα κ’ δημοτικό διαμέρισμα)

Visits: 121

Το Απέρι από το λόφο της Υπαπαντής (φωτ. Μανόλη Τσαγκάρη, 2019)

Μεγάλο Ιστορικό Χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Κάστρο, που επεκτάθηκε αργότερα στην αντίπερα όχθη του ποταμού (469 κάτοικοι). Σήμερα αποτελείται από 7 συνοικίες Πάνω Απέρι, Κάτω Απέρι, Μορροούς, Βαλαντού, Αγ. Βασίλης, Χογλακιά και Λώροι.

Η ονομασία του προέρχεται πιθανόν από τα «υπώρεια» (πληθ. αριθμός) του επιθέτου «υπώρειος», δηλ. τον υπό το όρος (κάτω από το όρος): τα Πώρεια -> τ’ Απώρεια -> τ’ Απέρι. Μέχρι την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας η ακριβής γραφή ήταν «Απέρειον».

Εδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου. Στο σχολικό συγκρότημα Απερίου βρίσκονται το Γενικό Λύκειο Καρπάθου, του Γυμνάσιο Απερίου και το Δημοτικό Σχολείο, και το Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου, όλα κτισμένα σε οικόπεδα που παραχώρησε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Απέρι.

Τα σχολικά κτήρια κατασκευάστηκαν με πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Συλλόγου Απερίου η «Ομόνοια» (τμήματα Αμερικής και Καρπάθου) καθώς και δωρεές Απεριτών και Καρπαθίων  (το Δημοτικό στάδιο κατασκευάστηκε απόκλειστικά από την Ελληνική Πολιτεία).

Βιβλιογραφία

  1. Απογραφή 2001.
  2. Τοπωνυμικό της Καρπάθου σελ. 53.
  3. Απέρι Καρπάθου στην wikipedia

Leave a Reply