Views: 20
Βιβλίο της κας. Καλλιόπης Χιωτάκη-Σκευοφύλακα, με τίτλο:
«Γάμος στην Κυρά-Παναγιά, η συμβολή της Καρπάθου στον Αγώνα του ’21».
Έκδοση του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου, Ρόδος 2004. 58 Σελίδες.
Προλογίζεται από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μελά, και αναφέρεται στο άγνωστο σε πολλούς περιστατικό του γάμου του Γεωργίου Οικονόμου, υιού του Χατζηλία Οικονόμου, Παραστάτη – Αντιπροσώπου της Καρπάθου στη Β’ και Δ’ εθνοσυνελεύσεις [1], [2].
Στο γάμο αυτό παρίστατο ο Αντώνης Κριεζής, Υποναύαρχος και 10ος προθυπουργός της Ελλάδος, ο οποίος έγινε κουμπάρος, και έλαβε γενναιόδωρη βοήθεια από τους παρισταμένους και άλλους καρπάθιους υπέρ του αγώνα.
«Το ιστορικό – ηθογραφικό και θεατρικό αυτό έργο, στηρίζεται πά- νω σε κείμενα που αναφέρουν τη συμβολή της Καρπάθου ευθύς εξαρχής στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους, το 1821, και στην από στόμα σε στόμα σωζόμενη διήγηση της επίσκεψης του αντιναυάρχου και μετέπειτα πρωθυπουργού της ελεύθερης Ελλάδας Αντώνη Κριεζή στην «Κυρά-Παναγιά», στο εκκλησάκι που βρίσκεται ακόμη στην ακρογιαλιά του ομώνυμου κόλπου, ανάμεσα στις περιοχές που ανήκουν στο Απέρι και τη Βολάδα» (απόσπασμα από την εισαγωγή).
Η νύφη η Χ ́ ́ ΦΩΤΕΙΝΗ, δίνοντας τα χρυσά της κοσμήματα (κολαϊνα) στο Κριεζή λέει:
«Κουμπάρε! Ποτέ μου δεν εφαντάστηκα να αποχωριστώ αυτά τα χρυσά, που τα ‘χω κειμήλια από το πατέρα μου κι αυτός από τη γενιά του, χρόνια και ζαμάνια τώρα. Τα λόγια σου όμως, μ’ εκάμα να σκεφτώ πως είναι αμαρτία, εγώ να στολίζομαι κι οι άλλοι να ‘χου στέρηση και το ψωμί ακόμη. Πάρε τα, λοιπό, και (του δίνει τα χρυσά) και χάλασέ τα και (με έμφαση) πάρε μπαρούτι και τουφέκια και διώξε τε τους άπιστους… (Από τον κόσμο ακούγεται μια ομοφωνία από θαυμασμό και απορία μαζί).»