Views: 149
Το KGS project επιχειρεί να τοποθετήσει πινακίδες σε αξιοθέτα (ορόσημα) του γεωγραφικού διαμερίσματος Απερίου (και γιατί όχι και της υπόλοιπης Καρπάθου). Σκοπός μας η πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών για το τι ακριβώς είναι αυτό που επισκέπτονται.
Η πινακίδες KGS περιέχουν και ένα εκτυπωμένο γραμμωτό κώδικαι 2 διαστάσεων (QR code) [1], o οποίος μεταφέρει το χρήστη ευφυούς κινητού που το σαρώνει στο αντίστοιχο λήμμα της Καρπαθοπαίδειας [2]. Από εκεί μπορεί να προχωρήσει σε περισότερη ανάγνωση σχετικών πληροφοριών, εφόσον υπάρχουν καθώς και να εντοπίσει όλες τις γεω-πινακίδες [3].
Ταυτόχρονα γίνεται αναφορά και στις γεωγραφικές συντεταγμένες για να μπορέσει κάποιος να “προγραμματίσει” την επίσκεψη του στην Περιοχή.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η ιδέα για τις γεω-πινακίδες ξεκίνησε από τον περίπατο στις κοινοτικές βρύσες του Απερίου τον Αύγουστο του 2018, που διοργάνωσε για λογαριασμό του συλλόγου “Ομονοίας” Απεριτών Αττικής ο Βασίλης Μικροπανδρεμένος. Ο Βασίλης έβαλε πρόχειρες αυτοκόλλητες πινακίδες σε κάθε βρύση που παρότρυνε τα παιδιά να βρουν την επόμενη βρύση.
Στη συνέχεια ο Μανόλης Τσαγκάρης, πρότεινε στο σύλλογο Ομονοίας Απεριτών Αττικής και την Κοινότητα Απερίου, την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάδειξη όλων των οροσήμων της περιοχής του Απερίου, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτικών βρυσών με τη βοήθεια των ψηφιακών γεω-πινακίδων. Πρότεινε μάλιστα να γίνει το ξεκίνημα με την πινακίδα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, που έλαβε και τον κωδικό KGS1.1. Το καλοκαίρι του 2019, τοποθέτησε για λόγους επίδειξης της ιδέας, 4 προσωρινές γεω-πινακίδες στο Απέρι.
[1] https://el.wikipedia.org/wiki/Κώδικας_QR
[2] https://kpedia.karpathos.net
[3]https://kpedia.karpathos.net/tag/kgs – αρθρα της καρπαθοπαίδειας συνδεδεμένα με γεω-πινακίδες.