Views: 138
Ο Βασίλης Ν. Χατζηβασίλης γεννήθηκε στην Ολυμπο το 1918, όπου έμαθε και τα πρώτα γράμματα [1], [2].
Στη συνέχεια η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάσο, όπου δούλευε ο πατέρας του Νικολής Β. Χατζηβασίλης, φημισμένος τεχνίτης στην εποχή του. Στην Κάσο ο Βασίλης συνέχισε και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και διδάχθηκε από τον πατέρα του την αγάπη για τη ζωγραφική και τις καλλιτεχνικές κατασκευές με κονίαμα, γύψο κ.λ.π. Το 1939 η οικογένεια επέστρεψε στην Ολυμπο, όπου τους βρήκε ο πόλεμος. Ο Βασίλης δούλεψε εκείνα τα χρόνια σε διάφορες οικοδομές ως τεχνίτης του αμμοκονιάματος, ασχολούμενος παράλληλα με τις γεωργικές εργασίες, ενώ όλο και συχνότερα αναλαμβάνει δουλειές και γίνεται γνωστός στα κάτω χωριά της Καρπάθου.
Παντρεύτηκε στην Ολυμπο το 1948 την Μαρία Α. Σοφίλλα. Από το γάμο του απέκτησε 5 παιδιά. Μπορούσε να εξασφαλίζει τα προς το ζην με την τέχνη του και δεν χρειάστηκε να ξενιτευτεί. Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 εγκαθίσταται στην κάτω Κάρπαθο, όπου δουλεύει με καλλιτεχνικό τρόπο το σοβά, το γΰψο, το τσιμέντο και φτιάχνει διάφορες μνημειώδεις κατασκευές, κορνίζες, εικονοστάσια, τέμπλα εκκλησιών, γύψινες διακοσμήσεις, ανάγλυφα, γλυπτά κ. λπ. Οταν η κατασκευή επέτρεπε εικαστικές επιλογές, αντλούσε τα θέματα του από την ελληνική ιστορία. Η λατρεία προς την ελληνική παράδοση και η χριστιανική του καλοσύνη και ευσέβεια, καρποί της αγωγής και της παιδείας που πήρε, αποτέλεσαν τους δυο ηθικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η ζωή και η τέχνη του.
Η καλλιτεχνική του προσφορά μαρτυρείται από δεκάδες έργα στην Κάσο, σ’ όλα τα χωριά της Κάτω Καρπάθου και στην Ολυμπο, κυρίως σε αρχοντόσπιτα και σε εκκλησιές (Κυρά Παναγιά, Αγιος Ιοοάννης στους Λώρους, Αγιος Νικήτας στη Βωλάδα, Αγιος Κωνσταντίνος ανάμεσα Βωλάδα και Οθος, Αγιος Βασίλης στην Ολυμπο, Αγιος Φιλήμονας, Αγιος Ιωάννης στη Βρουκοΰντα κ.ά.), αλλά και από δεκάδες εξαίρετους πίνακες λαϊκής τεχνοτροπίας. Το 1969 επέστρεψε στην Ολυμπο κι από το 1981 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρόδο, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 2005.
[1] Από το φυλλάδιο της έκθεσης ζωγραφικής Β. Χατζηβασίλη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου, Κάρπαθος, Αύγουστος 2006. Απόσπασμα του σχετικού άρθρου του Μανόλη Μακρή.
[2] Βασίλης Χατζηβασίλης, του Μανόλη Μακρή, από τα εγκαίνια της έκθεσης, 8/2006.
[3] Βασίλης Χατζηβασίλης στην wikipedia